Skip to the content

Nieuwe kiosken voor ondernemers Haagse Bomenbuurt

In de Fahrenheitstraat in Den Haag worden binnenkort drie splinternieuwe kiosken geopend. Het zijn de nieuwe winkels voor de ondernemers die nu nog werken vanuit de viswagen, groentekraam en notenbar. “Het voelt een beetje als mijn huisje.”

 

De financiering van twee van de drie kiosken is mede mogelijk dankzij een lening van het Fonds Ruimte en Economie Den Haag (FRED). Het fonds is bedoeld voor projecten die inspelen op de behoefte aan voldoende geschikte bedrijfshuisvesting voor het mkb, vernieuwing van winkelruimte en functiemenging. SVn is fondsmanager van FRED. 

De Fahrenheitstraat, middenin de Bomenbuurt, is de afgelopen jaren flink opgeknapt. Er is nieuwe bestrating, extra groen en moderne verlichting aangebracht. Asfalt verdween, gekleurde tegels kwamen er voor in de plaats. 

Bijdragen aan vernieuwing in de straat

De nieuwe kiosken zijn daarom een logische stap. “De gemeente had ons gevraagd mee te denken over hoe onze kiosken positief konden bijdragen aan vernieuwingen in de straat”, zegt Remy Otten van Jan Otten Groenten en Fruit in het AD.

Meer eenheid op het Abeelplein

De groentehandelaar, de vishandelaar en de eigenaar van de noten- en loempia-kraam staken de hoofden bij elkaar. “Om meer eenheid te creëren én het Abeelplein beter tot haar recht te laten komen, zetten we plannen voor moderne kramen op papier. Een architect heeft onze ontwerpen vervolgens uitgewerkt.”

Het straatbeeld verbeterd

Nu staan de kleine huisjes van hout met metaal-glazen daken náást de huidige kramen. Later deze maanden worden de kiosken van binnen voorzien van onder meer verlichting, keukens, koelingen en vitrines. De gemeente is blij met de nieuwe kiosken. “Het straatbeeld wordt mede door de nieuwe kramen sterk verbeterd”, zegt een woordvoerder van de gemeente in het AD.

‘Het voelt als mijn huisje’

Vader en zoon Otten staan te popelen hun luxe werkplek in gebruik te nemen. Al brengt de verhuizing niet alléén vreugde met zich mee. “Ik nam de huidige kraam achttien jaar geleden over, na mijn hele leven op de markt te hebben gestaan”, zegt vader Jan tegen de krant. “Achttien jaar! Het voelt een beetje als mijn huisje.”

Een leven lang plezier

Toch overheerst de blijdschap, bij de ondernemers. “De nieuwe kiosken hebben een hoop tijd, energie en geld gekost. Ik weet niet hoe lang ik hier zelf nog sta, maar mijn zoon en waarschijnlijk de generaties na hem, gaan hier hun leven lang plezier aan beleven."

Den Haag