Skip to the content

Samen sociaal ondernemen in de Werkfabriek

De Werkfabriek is een bedrijfsverzamelgebouw op industriegebied de Binckhorst in Den Haag. Wat de bedrijven in het pand bindt? Sociaal ondernemerschap. “Het gaat ons om de impact, niet om de winst”, zegt initiatiefnemer Ian Smeyers.

 

De Werkfabriek is mede mogelijk dankzij een lening van het Fonds Ruimte en Economie Den Haag (FRED). Het fonds is bedoeld voor projecten die inspelen op de behoefte aan voldoende geschikte bedrijfshuisvesting voor het mkb, vernieuwing van winkelruimte en functiemenging. SVn is fondsmanager van FRED. 

In eerste instantie was Smeyers alleen op zoek naar een nieuwe locatie voor zijn schoonmaakbedrijf en de Stichting Nelis, een werkgelegenheidsproject. “Ik wilde in ieder geval niet zo’n koekblik met een wenteltrap. Het moest iets bijzonders zijn.”

Groot genoeg voor andere bedrijven

Smeyers vond uiteindelijk een pand op de Binckhorst, het ‘hipste bedrijventerrein van Den Haag’. “Lekker dicht bij de snelweg, met een loods en genoeg vergaderruimte.” Het pand is zelfs zo groot dat er nog meer bedrijven in passen. Het idee voor de Werkfabriek is geboren.

Financiering blijkt moeilijk

Het plan kan niet meteen op de medewerking van financiers rekenen. “We wilden een huurpand opknappen. Daar gaat een bank echt geen geld in steken.” Van het Fonds Ruimte en Economie Den Haag (FRED) krijgt Smeyers wel een lening. Eerst voor de verbouwing, later – samen met de Rabobank – voor de aanschaf van het pand. “Zonder de steun van FRED was de Werkfabriek nooit van de grond gekomen.”

 

Investeren in de community

De Werkfabriek is een broedplaats voor sociaal ondernemers. Dat zijn bedrijven die winst maken belangrijk vinden, maar maatschappelijk verantwoord ondernemen net iets hoger in het vaandel hebben staan. “Het gaat ons om de impact. Als wij wat zouden verdienen, dan investeren wij dat in de community.”

Bedrijven helpen elkaar

De bedrijven in De Werkfabriek helpen elkaar waar nodig. “We maken gebruik van elkaars netwerk en expertise.” De Werkfabriek zelf ondersteunt als het gaat om lobby en contacten met de lokale politiek. Smeyers: “Daar heb ik de afgelopen jaren heel wat ervaring mee opgedaan.”

Mooi compliment 

De Werkfabriek loopt inmiddels aardig vol. “Er zit hier onder meer een architect, gameontwikkelaar en vastgoedbedrijf.” De samenstelling kan echter zomaar veranderen. “We zijn niet van de vaste huurcontracten. Als bedrijven te groot worden om hier te zitten is dat toch een mooi compliment? Waarom zouden we ze dwingen te blijven?” 

Meer over de Werkfabriek lees je op de projectpagina of op hun website.