Skip to the content

Stadsboerderij op het dak van leegstaand kantorenpand

Het voormalige gebouw van Philips Telecommunicatie in Den Haag heeft een nieuwe bestemming gekregen. Op het dak van het markante pand realiseerde Urban Farmers (UF) een innovatieve stadsboerderij. De verse vis en groente vinden hun weg naar de inwoners en restaurants in Den Haag.

 

Het pand De Schilde, waar de stadsboerderij zijn intrek neemt, is in de jaren ’50 ontworpen door de grootvader van Rem Koolhaas. Mark Durno, directeur Benelux van Urban Farmers: “Het is een stevig, industrieel pand waardoor het qua constructie uitermate geschikt is voor een stadsboerderij. De locatie is bovendien goed, vanwege het aangrenzende Westland. Er zijn al contacten met diverse bedrijven voor een mogelijke samenwerking.”

Duurzame productie van groente en vis 

Urban Farmers is een Zwitsers bedrijf. Doel van het bedrijf is het realiseren van innovatieve en duurzame oplossingen voor lokale voedselproductie. Durno: “Wij kweken verse groente en verse vis. Door het daar te doen waar de consumptie plaats vindt, verkorten we de productieketen en hoeven we nagenoeg niets weg te gooien. Het kweken gebeurt via een innovatieve en duurzame productiewijze. De planten halen hun voeding uit het water van de vissen, het gereinigde water gaat vervolgens terug naar de vissen. Voor de productie is geen aarde nodig.”

Publiek-private investeringen

Voor de groenteteelt komt op het dak een kas te staan van 1.200 m2, het kweken van de vis gebeurt op 300 m2 op de zesde etage van het pand. Hiermee wordt UF De Schilde de grootste commerciële stadsboerderij van Europa. De totale investering bedraagt 2,7 miljoen euro. Diverse publiek-private partijen, uit Nederland en Zwitserland, investeren in het project. De lening vanuit FRED maakt hiervan onderdeel uit en wordt met name besteed aan de bouw van de kas.

Eerste stap in een grotere beweging

Mark Durno is ervan overtuigd dat er in de toekomst gezocht moet worden naar andere manieren van landbouw. “Het gaat niet meer om de laagste prijs en kwantiteit, maar veel meer om kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid. Stadslandbouw kan daar aan bijdragen.” UF De Schilde levert de verse groente en vis aan restaurants in Den Haag. De locatie is beschikbaar voor events, vergaderingen en workshops. Durno: “UF De Schilde moet een echte community worden zodat mensen gaan praten en nadenken over voedselproductie. Wij geloven in ons concept en onze investeerders ook. Het plan is om Urban Farmers in meerdere steden in Europa uit te rollen.”