Skip to the content

Leefstijlcentrum Haaglanden

Naast het HAGA ziekenhuis komt een leefstijlcentrum, waar patiënten op een laagdrempelige wijze zullen worden begeleid in hun revalidatie én naar een algehele gezondere leefstijl.

Initiatiefnemer is de heer Somi, coördinerend cardioloog voor de Hartrevalidatie in het HAGA Ziekenhuis. In 2020 heeft hij hiervoor een pand aangekocht gezamenlijk met een investeerder,  in het nieuwbouwcomplex ‘De Schoone Ley’, gelegen naast het ziekenhuis. Hier gaat Somi een leefstijlcentrum starten voor patiënten en cliënten uit de omgeving, bijvoorbeeld doorverwezen via de huisarts of het ziekenhuis. Hiermee wil het leefstijlcentrum een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van inwoners van Den Haag. De wijk Zuidwest, waarin het centrum is gelegen, is één van de 16 wijken in Nederland waar mensen t.o.v. de gemiddelde Nederlander meer dan 10 jaar langer in slechte gezondheid wonen. De levensverwachting is hier gemiddeld ook vijf tot zeven jaar korter.

De heer Somi is van mening dat in het huidige tweedelijns zorgaanbod een actieve begeleiding voor patiënten die aan een gezonde leefstijl willen werken, ontbreekt. Zonder intensieve begeleiding na het hartrevalidatieprogramma valt na 1 jaar circa 60% van de patiënten terug in zijn oude gewoontes. Voor onderwerpen als gewichtsreductie, sporten, stoppen met roken of overmatig alcoholgebruik worden patiënten veelal naar de eigen huisarts verwezen. Helaas hebben niet alle huisartsen voldoende tijd, kennis en affiniteit met de genoemde onderwerpen of de patiënten haken vroegtijdig af door het ontbreken van goede begeleiding en motivatie. Somi: “Eén gezondheidsloket, van waaruit verwezen kan worden naar verschillende specialisten kan hier uitkomst bieden. Zo kunnen we de begeleiding optimaliseren.”

Voor de verbouwing en inrichting van de locatie heeft SLD Health B.V. (de vastgoed BV die de ruimte gaat verhuren aan het leefstijlcentrum) een financiering afgesloten bij het fonds FRED.

   

Foto's: De verbouwing en inrichting van het leefstijlcentrum is in volle gang. 

Klik hier voor een interview met Samer Somi over het leefstijlcentrum