Skip to the content

Villa Ockenburgh

24 jaar lang lag Villa Ockenburgh in de Haagse bossen er verwaarloosd bij. Een burgerinitiatief wist er een plek van te maken voor natuur, historie en mensen verbinden. FRED financierde een klein, maar belangrijk laatste gedeelte van het project.

Een stukje historie

Villa Ockenburgh werd in 1654 gebouwd en gebruikt als buitenverblijf van de zeventiende-eeuwse dichter Jacob Westerbaen. Na de Tweede Wereldoorlog was het vijftig jaar lang een populaire jeugdherberg. In 1996 zette de gemeente Den Haag het rijksmonument te koop. Nadat meerdere plannen op de tafel van de gemeente sneuvelden, wist een burgerinitiatief het vertrouwen te winnen en het eigendom te verwerven.

Buitenplaats Ockenburgh 

Vrijwilligers blazen Villa nieuw leven in

Sinds 2015 werkt een grote groep vrijwilligers en maatschappelijk betrokken ondernemers onder Stichting tot Behoud van de Historische buitenplaats Ockenburgh hard aan het nieuwe leven van de vergeten Villa. Dankzij een pop-up café, moestuin en cultureel activiteitenprogramma wisten Hagenaars de plek weer te vinden. Met het rondkrijgen van de financiering, met het laatste zetje van FRED, ging de bouw van start.

 

Villa Ockenburgh in bedrijf

Na afronding van de bouw moet Villa Ockenburgh een plek zijn waar mensen samenkomen om te ontspannen en elkaar te inspireren. Er is een terras voor een goede kop koffie en een opleidingsrestaurant met producten uit de eigen moestuin. De zalen kunnen gehuurd worden voor bijvoorbeeld bijeenkomsten van allerlei groepen, recepties, lezingen en trouwerijen. Voor kleinkunst en muziek is er een podium voor optredens.

Lees meer over Villa Ockenburgh.

Ockenbugh Den Haag Kas Ockenburgh