Skip to the content

Voor Haagse maakbedrijven met impact

Een historisch gebouw voor en door Haagse maakbedrijven. Van circulaire voedselproductie tot sociale innovatieve ondernemingen.

Het gebouw aan de Televisiestraat sluit precies aan bij wat ondernemers willen. Kleinschalige bedrijfsruimte voor een goede huurprijs in een inspirerende omgeving. De website van The New Farm vertelt het verhaal achter de verschillende ondernemers.

Locatie huren? Dat kan. Ook voor evenementen. Bijvoorbeeld op de bovenste verdieping in de dakkas “Haags Hoog”, voor een kookworkshop bij “De Kookfabriek” of zelfs voor het boeken van een studioruimte. The New Farm beschikt over een professionele opnamestudio. In een tijd van online-meetings is dat een bijna onmisbaar stukje bedrijfsruimte geworden.

Tweede jeugd voor het pand

Het pand aan de Televisiestraat heet oorspronkelijk “De Schilde” en heeft lange tijd dienst gedaan als productiefabriek. Van 1956 tot 1994 werden hier door Philips Telecommunicatie onderdelen voor onder andere telefooncentrales geproduceerd. Over de rijke historie en hoe het pand een tweede jeugd beleeft, schreef het AD dit artikel.

Vervolgens werd het pand omgedoopt tot een nieuwe, agrarische bestemming: “vertical urban farming”. Op het dak van het gebouw werd een kas gebouwd en startte het Zwitserse Urban Farmers een stadslandbouwbedrijf annex viskwekerij. Uiteindelijk ging deze startup onderneming failliet. De kas kwam leeg te staan. De bezettingsgraad van het gebouw kwam niet op het gewenste niveau.

   

Bedrijvigheid in The New Farm

Er vond een directiewisseling plaats en vanaf halverwege 2019 ontstond ruimte voor een nieuwe aanpak. En nu, ruim twee jaar later, huisvest The New Farm een kleurrijke verzameling Haagse ondernemers. De leegstand is omgebogen. Het gebouw is momenteel voor 85% verhuurd. Er is volop bedrijvigheid in het pand, een bundeling van activiteiten van ondernemers met een maatschappelijke impact. Niet alleen op het gebied van voedsel, maar ook de maakindustrie zoals reparatie van artikelen, delen en kringloop-activiteiten. Er is een rijke en brede mix ontstaan van duurzame ondernemers in het gebouw die elkaar aantrekken en ook slim versterken. Neem een kijkje in het gebouw en ontdek wie de ondernemers zijn: Het gebouw – The New Farm.

Laatste vierkante meters

De helft van de derde verdieping wordt getransformeerd tot een zogenaamd ‘box-in-box’ ontwerp. Comfortabele kleinere bedrijfsruimten die op de verdieping worden geplaatst. Flexibel ontwerp naar wens van de huurder en volgens een duurzame houtbouwmethode. Tot slot de kas: We werken aan een nieuwe invulling van de laatste nog ongebruikte vierkante meters van het gebouw, op de bovenste verdieping. Of beter gezegd: op het dak. Daar staat de kas. Een prachtige ruimte van 1.200 m2. Vanuit die ruimte heb je een schitterend uitzicht over de stad Den Haag en wijde omgeving. Er wordt gewerkt aan plannen om deze kas om te toveren tot het pronkstuk van het gebouw.

     

Gemeente samen met FRED

Om de herontwikkeling van de voormalige Philipsfabriek vorm te geven, werkt de gemeente samen met het Fonds Ruimte en Economie Den Haag (FRED) in het vehikel Starterspanden Den Haag, met als doel om betaalbare kleinschalige bedrijfsruimte te ontwikkelen.

Het fonds FRED is mede-aanjager van de nieuwe plannen en ondersteunt die met behulp van financiering. Het initiatief van The New Farm past perfect binnen de Investeringsstrategie van FRED. In het gebouw vind je kleinschalige productiebedrijven, sociale impactondernemers die aansluiten bij de thema’s op het gebied van voedsel, circulariteit, innovatie en social impact.